Юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев
Юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев / снимка:РХГ

Юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев по повод неговата 80-годишнина ще представи Русенска художествена галерия. Откриването е тази вечер от 17,30 ч. Проф. Николай Николов – Русчуклиев е роден на 15.11.1932 г. в Плевен. Учи в Художествената академия в София при проф. Ненко Балкански, проф. Илия Петров и проф. Борис Митов.

По разпределение идва да работи и живее в Русе като учител по рисуване. Тук той приема псевдонима Русчуклиев. По-късно става уредник в Русенската художествена галерия в продължение на 8 години, а след това е поканен във Великотърновския университет, факултет по Изобразително изкуство, като преподавател по Живопис. В последните години работи усилено и организира изложби в цялата страна, прави и многобройни дарения на творбите си.

Проф. Русчуклиев е носител на награда „Русе” за изобразително изкуство, за особен принос за утвърждаване на авторитета на гр. Русе като значим художествен център, всеотдайна преподавателска дейност и по повод неговата 80-годишнина. Негови картини се намират в РХГ, Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите в много градове в страната. Тази изложба е шеста по ред за тази година след София, Ямбол, Смолян.