/ iStock/Getty Images
Специалистите от Университетската болница "Медика" в Русе ще организират скринингови прегледи за съдови заболявания на 26 февруари (събота). Това съобщиха от лечебното заведение в крайдунавския град. 

От там обясняват, че общата дължина на кръвоносните съдове в човешкото тяло се равнява на два пъти обиколката на Земята. За да функционира изрядно организмът, вените и артериите трябва да са в добър тонус и с добра проходимост. Както при всички заболявания, така и при съдовите профилактиката е от основно значение за ранната диагностика, навременното лечение и респективно за добрите резултати при лечението. Голяма част от съдовите заболявания са инвалидизиращи и нарушаващи нормалния начин на живот. 

"За да посетят съдов специалист, пациентите не е необходимо да имат диагностицирано заболяване или да чакат такова да настъпи. Знаци за възможно поражение по вените и артериите могат да бъдат и слабост и болки в мускулите на краката при движение, подуване на крайниците, поява на трудно зарастващи рани. Високорисковите групи, в които е добре пациентите да се консултират със съдов хирург, обхващат диабетиците, пушачите и хората с високо кръвно налягане", обясняват от болницата. 

За да се възползват от скрининговата кампания, пациентите не е необходимо да носят направление за съдов хирург. Необходимо е само да се запишат предварително.
БТА