/ Община Русе
17-ото Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ ще се проведе в Доходното здание на 16, 17 и 18 юни, съобщиха от Общината.

Вече е ясна визията на новата скейт площадка в Русе (СНИМКИ)

Паралелно с него русенци и гостите на града ще имат възможността да се насладят и на 14-ото издание на Фестивала на туристическите анимации, който ще се състои в Централната градина и ще продължи с ден повече - и в събота.

Двете емблематични за Русе събития са организирани от Община Русе и Общинската фондация "Русе-град на свободния дух" с подкрепата на Министерството на туризма.

В сградата на Доходното здание ще бъдат представени 43 щанда на различни туроператори, музеи, институции и общини. Официалното откриване на туристическото изложение ще започне в 12:00 часа пред емблематичната за Русе сграда със спектакъла „Бага - тур“. То може да бъде посетено до обедните часове в събота.

В района на Централната градина ще бъдат разположени над 120 обекта, които ще представят различни занаяти и демонстрации от цяла България по време на тридневния Фестивал на туристическите анимации.

Шах за деца, стена за катерене, ретрофото, вертикална въжена площадка, рисуване с къна и уроци по класически танци на Държавна опера-Русе са само част от атракциите.

В четвъртък - 16 юни своите кулинарни умения ще покажат Иван Звездев и Петър Атанасов заедно с учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Русе. Вечерта ще приключи с изпълнения на русенската етно група „4етри“, последвани от концерт на Миро.

Община Русе

На следващия ден шеф Ради Стамболов - шоколатиер номер 1 на България, ще представи своя сладолед „Гараш“, който е измислен специално за Русе като поклон за родното място на едноименната торта.

От 18:00 часа. започва „Биг бенд парад“, в който ще се включат формации от Габрово, Ботевград, Троян, както и Общинският духов оркестър на Русе. В съботния ден от 9:00 часа ще се проведе Международното кулинарно състезание с младежи „Като шеф готвачите“.

Шест отбора с по двама участници ще се борят за първото място, а последната дума има шеф Ради Стамболов. Вечерта приключва с „Ruse light & rhythm fest”, който ще се проведе на Голямата сцена на площад „Свобода“. Там в 19:00 часа ще започне концертът на Павел и Венци Венц, последван от изпълнения на Тита.

ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“ ще демонстрират „Светлината в моя гардероб - футуристично светещо модно ревю на учениците на гимназията. В 21:00 часа Криско ще закрие програмата със своите песни, а в 22:00 часа посетителите ще могат да се насладят на лазерно шоу.