/ netinfo
Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 (http://ejoi2018.org/) в Инополис, Русия и така достигнаха до престижното второ място в отборното класиране. Ето и разпределението на медалите в отбора: · Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ - златен медал·

Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе - златен медал · Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ - сребърен медал · Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ - бронзов медал.

Отличните им постижения донесоха гордост и удовлетворение на проф. д-р Каталина Григорова, ръководител на отбора и преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев" и Петър Петров, заместник-ръководител на отбора и лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

„Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство.

Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа“, каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Медалите бяха връчени на тържествена церемония на 31 юли в присъствието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, директор на Университета Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

„Този месец в Русия се случиха две големи събития – световното първенство по футбол и eJOI”, каза в приветствената си реч Андрей Поминов. Младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г.

Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови медали. Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се проведе от 26 юли до 1 август в университета в Инополис - първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика.

В eJOI 2018 взеха участие отбори от 21 държави членки на Съвета на Европа. Състезателните дни отново бяха два, като резултатите можеха да се следят в реално време на сайта на олимпиадата

Церемонията по откриване бе на 27 юли с приветствена реч от заместник министър-председателя на Република Татарстан и министър на информацията и комуникациите Роман Шайкутдинов, директора на Университета Инополис Кирил Семеникин и президента на eJOI проф. Красимир Манев.

Освен празник на състезателното програмиране, който дава високо признание на младите таланти на Европа, олимпиадата отново изпълни мисията си да бъде и вълнуващ фестивал на приятелството и младостта.

Участниците, които пристигнаха от различни точки на континента, имаха възможност да опознаят културата на Татарстан, да видят и опитат традиционни места и развлечения и да създадат спомени за цял живот. В почивния между двата състезателни дни състезателите и техните ръководители и придружители се потопиха в традиционния за татарстанската култура празник Сабантуй (от татарски „сабан“ - урожай, пролетна реколта, работа на полето и „туй“ - празник). Сабантуй е празник на богатия урожай и изобилието.

Традиционно се организират атлетически надпревари, конни надбягвания, състезания по борба и стрелба с лък. Демонстрират се физически възможности, но най-важно е всички присъстващи да се забавляват. Младите таланти по програмиране се включиха и в работилница, където създадоха традиционните за татарската и като цяло за руската култура матрьошки (декорирани дървени кукли). След края на втория състезателен ден, състезателите, ръководителите и гостите посетиха островното градче Свияжск.

Организирана беше и екскурзия до Казан, както и посещение на цирково представление. Инициаторите и основатели на eJOI - проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са изключително щастливи, че мечтата им не само се реализира през 2017 г., но днес вече се превръща в традиция и пише нови забележителни страници в историята на състезателното програмиране в Европа.