/ netinfo

В Заседателна зала на Община Русе, се проведе официална церемония по присъждането на Награда „Русе-21 век“. Отличието се връчва ежегодно на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.

Книгата "Русе-маршрути на спомена" представят в музея

Наградите бяха връчени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров, ученици, родители и гости.

Кметът Пламен Стоилов приветства всички присъстващи по повод днешния празник – 1 ноември, Ден на народните будители, като отправи и специален призив към младите хора да продължават да се развиват успешно и благодари на техните родители и учители за всеотдайността.

Тази година наградата беше връчена на тримата от общо 15 номинирани:

Станимира Николова Колева - ученичка в 12-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, с която има широки интереси, които реализира в различни учебни области. За развитието си не се ограничава единствено до усвояването на преподадения учебен материал, а прекрачва тези граници с интереса си към извънучилищни дейности.

Уъркшопът „И ние сме тук“ за гражданска активност и демокрация, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“ и́ дава възможност да покаже своята гражданска позиция и желанието си да защитава позицията на младежкото общество.

21 учители от 13 училища са номинирани за приза „Посланик на свободния дух в моето училище“

За социалната и́ ангажираност и хуманистичната и́ натура, както и способността аргументирано да представя мнението си, свидетелства участието във философската дискусия на тема „Глобализацията – тревоги и надежди“.

Заинтересоваността си в областта на историята и възможността да презентира въздействащо, тя доказва с извоюваното второ място в Националната историческа ученическа конференция „Европа навлиза в български земи и с участието си в историческото проучване на тема: „Паметници в област Русе“.

Станимира показва и поетични умения със спечеленото второ място в Националния конкурс за стихотворение „Моята среща със Земята от Космоса“. Тя умее да облича мислите си в подходящи думи по такъв начин, че да завладее читателя. Приносът и́ за развитието на културния и обществения живот е голям, а дейностите, с които допринася – разнообразни.

Цветелина Цветозарова Стефанова - ученичка в 11 клас на СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ” – Русе се отличава със самостоятелно мислене, творческа и научна насоченост. Концентрирана и мотивирана в изпълнението на задачи, свързани с учебния процес, за периода в който е в СУЕЕ, тя се представя като умна, трудолюбива и амбициозна.

През 2018 г. Цветелина извоюва големи успехи в 16-та Международна олимпиада по лингвистика, проведена в Прага, като ученичката спечели бронзов и сребърен медал  състезанието. Наред със своя забележителен успех в училище, Цветелина проявява ангажираност, сдържаност и воля в отговорни и значими училищни и обществени прояви.

Тя е отзивчива и толерантна, отнася се с уважение към съучениците си и преподавателите и притежава рядък за своята възраст усет към стойностното в живота. Отличава се с формирана нагласа за надграждане и самоусъвършенстване на своите познания в различни области.

Светослав Бориславов Хаджииванов е студент в РУ „Ангел Кънчев“, 4-ти курс в специалност „Компютърни науки“. През първите шест семестъра на обучението си в университета, той има среден успех от следването - отличен 6,00.

През учебната 2017/2018 г. участва активно в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди: първа награда в представяне на студентски разработки в професионално направление „Информатика и компютърни науки“, специалната награда за Development и една от четирите парични награди на Международната студентска конференция International Conference on Applied Informatics Imagination, Development ICDD.

В своите изследвания студентът демонстрира задълбочени знания и умения по въпроси в областта на информатиката и компютърните науки – сфера, която е изключително динамична и изискваща много усилия за успешна реализация.

Останалите номинирани бяха: Ния Фенг – ученичка в 11-ти клас на ПГСАГ „Пеньо Пенев“; Борислава Линкова – ученичка в 5-ти клас на ОУ „Отец Паисий“, гр. Мартен; Преслава Петкова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Адриана Витанова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Николай Радев – ученик във 2-ри клас на ОУ „Любен Каравелов“; Ангел Иванов – завършил през 2018 г. СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ”; Десислава Димитрова – ученичка в 10-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Даниел Христов – ученик в 4-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Марина Димитрова – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Симона Михалева – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Борислав Чакъров – студент 4-ти курс в специалност „Финансова математика“ и Миглена Цветкова – студент от магистърска програма „Съвременна българистика и образование“.