Русенските математици
Русенските математици / netinfo

С три златни медала се завърнаха възпитаници на ПМГ „Баба Тонка”-Русе от  Международния конкурс „Математика и проектиране’2017”. Той се проведе от 28 април до 3 май 2017 г. в гр. Москва, Русия. За пореден път, русенските математици представиха достойно града и страната на престижното състезание, заедно с техния ръководител Сюзан Феимова – ст. учител по информатика и информационни технологии.

В заключителния етап на конкурса, от ПМГ „Баба Тонка” бяха допуснати и участваха 6 ученици, с 4 проекта в 4 от направленията. Въпреки сериозната конкуренция, те се представиха отлично и завоюваха първо място в три от направленията. Наградените проекти са:

 

Проект 1

Тема: Научни дуели

Автори: Виктор Топоров и Кристиан Спасов от 10.в клас

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Електронен тематичен журнал” и учениците са удостоени със ЗЛАТНИ медали.

Проект 2

Тема: Изкуствена имунна система

Автори: Йоанна Илиева, Селин Шемсиева от 10.д клас и Светлана Вълчева от 10.г клас

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление  „Математическо моделиране на реални процеси” и учениците спечелиха ЗЛАТНИ медали.

Проект 3

Тема: Стъпка по стъпка към съвременните измервания

Автори: Йоанна Илиева, Селин Шемсиева от 10.д клас и Светлана Вълчева от 10.г клас

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „История на математиката”. Учениците получиха ЗЛАТНИ медали.

Научен ръководител на всички ученици е Сюзан Феимова.

В рамките на конкурса се проведе Международен интелектуален куест „Математическа вселена". Участниците бяха разпределени в 10 международни екипа. Отборът на Селин Шемсиева от 10.д клас се класира на ПЪРВО място и тя спечели ЗЛАТЕН медал. Отборът на Бояна Чолакова от 10.в клас се класира на ВТОРО място и тя получи СРЕБЪРЕН медал.

Учениците и техният ръководител взеха участие в престижната надпревара в Москва с финансовата подкрепа на Фонд „Математика на бъдещето”,  Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” и нейните партньори „Строително оборудване” ЕООД и ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД.