Трето място за русенските математици на Международно състезание по роботика
Трето място за русенските математици на Международно състезание по роботика / netinfo

На трето място се класира отбор от Русенската математическа гимназия в една от категориите на откритото първенство на Австрия по роботика RoboCupJunior – Austria Open. То се проведе на 2-3 април 2016 г. в Инсбрук. Общо 6 възпитаници на МГ „Баба Тонка” – Русе представиха България за първи път в състезанието, под ръководството на Донка Симеонова, старши учител по информатика и Митко Кунчев, директор на гимназията.

Васил Атанасов и Павел Димиров от 12в клас заеха престижната трета позиция в направление „Спасяване в 3D лабиринт” /Rescue Maze/, в силна конкуренция с най-добрите отбори на 9-те страни участници в надпреварата.  Това са Австрия, Германия, Хърватия, Италия, Словакия, Словения, Англия, Щвейцария и за пръв път отбор от България. Направлението „Rescue Maze” съществува и в състезанието за студенти RoboCup и е прехода между двете лиги.

Никол Павлова от 8в клас и Ивайло Петков от 10г клас завладяха публиката и впечатлиха журито с български ритми, танци и носия. Те участваха в състезателната категория „onstage”, в която се представя няколко минутен музикален етюд, с участието на хора и роботи.

Отборът на Станислав Тошев от 11в клас и Калоян Мънев от 12в клас също се представи достойно в оспорвана надпревара с 25 тима в направлението „Rescue Line”.

RoboCupJunior е глобална образователна инициатива, част от Robocup, и се сътои от регионални, национални и международни състезания по роботика за ученици. Целта е практическото приложение на знанията, които те получават по роботика и други свързани науки, като математика и физика, да ги стимулира в реализацията им в областта на техническите и инженерните науки.

RoboCup Junior 2016 Austria Open е квалификационното състезание на Австрия, от което се излъчват най-добрите отбори на страната за участие в  тазгодишното световно първенство, което ще се проведе в Лайпциг, Германия. Половината от разходите за участието на представителите на България бяха покрити от Фонд "Математика на бъдещето" , а останалата част – от русенски фирми.