Трето място за русенските математици на Международно състезание по роботика

Трето място за русенските математици на Международно състезание по роботика
Трето място за русенските математици на Международно състезание по роботика

На трето място се класира отбор от Русенската математическа гимназия в една от категориите на откритото първенство на Австрия по роботика RoboCupJunior – Austria Open. То се проведе на 2-3 април 2016 г. в Инсбрук. Общо 6 възпитаници на МГ „Баба Тонка” – Русе представиха България за първи път в състезанието, под ръководството на Донка Симеонова, старши учител по информатика и Митко Кунчев, директор на гимназията.

Васил Атанасов и Павел Димиров от 12в клас заеха престижната трета позиция в направление „Спасяване в 3D лабиринт” /Rescue Maze/, в силна конкуренция с най-добрите отбори на 9-те страни участници в надпреварата.  Това са Австрия, Германия, Хърватия, Италия, Словакия, Словения, Англия, Щвейцария и за пръв път отбор от България. Направлението „Rescue Maze” съществува и в състезанието за студенти RoboCup и е прехода между двете лиги.

Никол Павлова от 8в клас и Ивайло Петков от 10г клас завладяха публиката и впечатлиха журито с български ритми, танци и носия. Те участваха в състезателната категория „onstage”, в която се представя няколко минутен музикален етюд, с участието на хора и роботи.

Отборът на Станислав Тошев от 11в клас и Калоян Мънев от 12в клас също се представи достойно в оспорвана надпревара с 25 тима в направлението „Rescue Line”.

RoboCupJunior е глобална образователна инициатива, част от Robocup, и се сътои от регионални, национални и международни състезания по роботика за ученици. Целта е практическото приложение на знанията, които те получават по роботика и други свързани науки, като математика и физика, да ги стимулира в реализацията им в областта на техническите и инженерните науки.

RoboCup Junior 2016 Austria Open е квалификационното състезание на Австрия, от което се излъчват най-добрите отбори на страната за участие в  тазгодишното световно първенство, което ще се проведе в Лайпциг, Германия. Половината от разходите за участието на представителите на България бяха покрити от Фонд "Математика на бъдещето" , а останалата част – от русенски фирми.