Евроизборът в Русе стартира безпроблемно
Евроизборът в Русе стартира безпроблемно
Изборният ден в Русенска област започна нормално. Всички 325 секции бяха отворени навреме. В 10 секции в Община Русе и в една в Община Иваново са направени замени на секционните комисии, но това е съвсем нормално, съобщи за Дарик председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова.  95 са секциите, в които може да се гласува машинно, като 63 са в Община Русе. Всички машини работят нормално увериха от РИК.
 
206 051 избиратели имат право на глас в областта, като броят им е намалял с близо 9000 в сравнение с последните избори за национален парламент. В община Русе броят им е намалял с около 3500 души.
 
Общият брой на секциите  е 336, 3 подвижни и 8 допълнителни, които са разкрити в двете русенски болници, в Центъра за психично здраве, в онкодиспансера, Следствения арест и Старческия дом. В болницата и психоцентъра в Бяла също има разкрити допълнителни секции.
 
До момента има подадени 5 жалби. Едната оспорва решение на Районната избирателна комисия пред ЦИК относно назначаването на секционните избирателни комисии в община Две могили. ЦИК е потвърдила решението на местната комисия. Вчера е постъпила жалба за разпространението на агитационни материали на непозволено място, след което незабавно с решение на РИК са предприети действия за премахването им.Останалите жалби са отхвърлени като неоснователни.