Русенските депутати от ГЕРБ започнаха активна работа
Русенските депутати от ГЕРБ започнаха активна работа / Дарик Русе

Промените в правилника на Народното събрание са сред най-съществената част от работата на русенските депутати от ГЕРБ за първата им седмица в Парламента. Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Даниела Миткова разказаха, че първите стъпки за ограничаване на гласуването с чужди карти са направени. От 1 минута, времето за гласуване е намалено на 30 секунди. Оказва се, че отдавна е закупена нова система за гласуване, която обаче събира прах в мазето на Народното събрание. разказа Атанасова.

Тя обясни, че се обсъждат и други мерки за контрол върху работата на депутатите, като например наказания за неоправдани отсъствия, изразяващи се в липса на възнаграждение за съответния ден. Според Миткова съществено е и изменението, според което, след обсъждане на даден текст от законопроект, той веднага ще бъде гласуван. А не както досега-10 човека обсъждат на комисии дадени текстове, които се гласуват дълго време след това, като голяма част от депутатите не са запознати с тях.

Русенските избранници от ГЕРБ разказаха още, че до петък са били настанени в хотел „Родина” и очакват преместването си във ведомствените апартаменти. За придвижването си до НС те ползвали парламентарни микробуси, а не мерцедесите на институцията.