Русенски надежди грабнаха златните медали в шампионат по гребен ергометър
Русенски надежди грабнаха златните медали в шампионат по гребен ергометър / netinfo

Челните места в първия по рода си Индивидуален шампионат по гребен ергометър в България бяха заети от Даниела Недева и Мирослав Кирчев от клуб „Локомотив”. При по-младите пък първи се наредиха унгарците Хорват Алекса при девойките и Атила Тас Тот при юношите. Състезанието се проведе тази събота в мултифункционалната зала на Националната спортна академия. То имаше за цел да представи новите тренажори, които федерацията е осигурила за родните кану-каяк състезатели. Повече от 70 участници от клубовете по кану-каяк в цялата страна, както и състезатели от Унгария, се включиха в надпреварата. Сред участниците бе четирикратната олимпийска шампионка Наташа Янич, която е на подготовка у нас.

Състезанието се проведе на дистанция от 1000 метра за мъжете и младежите и на 500 метра за жените и девойките. Сребърен медал в състезанието при девойките грабна Екатерина Петкова, при юношите – Борис Недялков, при жените Бранислава Мишков и при мъжете Миклош Дудаш. Третото място при девойките пък взе Шепрени Шара, а при юношите Красимир Цонев. Бронз при жените и мъжете спечелиха съответно Венелина Кючукова и Петко Москов. Водещ на събитието бе Симеон Колев – Симо.

Победителите в състезанието получиха различни предметни награди. Осигурените от федерацията тренажори бяха 8 на брой и не изискват водна среда. Те функционират, свързани в обща система, която позволява визуализиране на резултатите и симулира истинско гребно състезание. На събитието стартовете бяха проектирани на голям екран. БФКК ще осигури такива тренажори за клубовете от София, Пловдив, Русе и други градове, в които се развива кану-каяк спортът.