Галин Григирив
Галин Григирив / netinfo

Областният управител Галин Григоров поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата, намиращ се в двора на СУ „Васил Левски“.

Поводът е 146-та годишнина от гибелта на Дякона. В лютата зима на 6-ти февруари (по стар стил) България се разделя с един от най-великите си герой Васил Левски.

По-късно през деня Григоров се присъедини и към факелно шествие по повод гибелта на Васил Левски, организирано от ВМРО-Русе.

Галин Григоров
netinfo



Шествието премина по централната градска част и завърши пред Паметника на свободата, където отново бяха поднесени венци и цветя в памет на Апостола. Преди провеждането на шествието беше отслужена панихида в православния храм „Свети Николай Чудотворец“.

Смъртната присъда на Левски е издадена на 14ти и е потвърдена на 21ви януари 1873 г. 

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах."

Минути преди да бъде обесен Левски измолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий. 

Васил Левски ще остане завинаги в родната памет с великото си дело, посветено на борбата за Освобождение на България и идеала за чиста и свята република.