Разкриването на Център за редки болести в Русе искат от пациентска организация
Разкриването на Център за редки болести в Русе искат от пациентска организация / снимка:БАХК
Разкриването на Център за редки болести в Русе искат от пациентска организация
84815
Разкриването на Център за редки болести в Русе искат от пациентска организация
  • Разкриването на Център за редки болести в Русе искат от пациентска организация

Център за редки болести да бъде разкрит в Русе искат от Националния алианс на хората с редки болести.  Това заяви пред Дарик председателят на Българската асоциация на хората с коагулопатии Цветомир Цветков.

Според него мястото на Русе е стратегическо в това отношение, защото тук могат да идват и пациенти от Румъния. Такъв център в северната ни съседка има на 800 км. от Букурещ, а Русе е само на час път, коментира Цветков. Освен това хората с цедки болести в Русе и региона не са малко и това ще ги улесни много. Водят се преговори с директора на русенската болница и специалисти, а от страна на Министерство на здравеопазването и на НЗОК има уверение, че ще съдействат, когато дойде време за регистрация.

Двете организации работят съвместно за това да се опрости процедурата по издаване на документи за лечение. Модерните технологии вече дават възможност цялата информация за даден протокол да бъде изпратена от личния или лекуващия лекар до РЗОК и по този начин да се спести времеви и финансов ресурс на хора с редки болести. Сега се налага те да ходят до други градове за издаването на тези протоколи, а много от тях за затруднени в придвижването,  разказа още Цветомир Цветков.