Проектът за енергийна ефективност на българските домове бележи напредък
Проектът за енергийна ефективност на българските домове бележи напредък / Областна администрация

Заместник областният управител Андриан Райков адмирира  положителния резултат от развитието на една от малкото инициативи по оперативни програми насочена директно към гражданите - проекта за енергийна ефективност на българските домове. Той бе представен от  Никола Кибритев - директор на дирекция Регионална енергийна агенция. Докладът на Кибритев върху проект „Енергийно обновяване на българските домове” бе изнесен по време на проведеното вчера заседание на Областната комисия по конкурентоспособност и условия на труд.

Кибритев посочи, че за Северен централен регион вече има избран проектен мениджър – „ЕнЕфект консулт – Русе” и добави, че се надява всички граждани да могат много скоро да видят изпълнени проекти и санирани сгради. През пролетта на 2013 година предстои и провеждане на информационна кампания във връзка с проекта, финансовият ресурс по който е 50 млн. за България. По време на заседанието на комисията стана ясно още, че по-голямата част от заявленията за обновяване на жилища идват от Русе и Свищов, докато от Силистра например няма такива.

Освен напредъка на този проект, по време на заседанието на комисията, чийто председател бе заместник областният управител, бяха обсъдени и въпроси, свързани с работата на Инспекцията по труда - Русе за деветмесечието на 2012 година. Ирена Николаева, директор на дирекция Инспекция по труда, изнесе резултати от направените проверки на множество предприятия през изследвания период. Основните констатирани нарушения са свързани с неизплащане на трудови възнаграждения, забавяне на документи при прекратяване на трудови правоотношения и неспазване на работното време. Положителни фактори са намаляване на заетите лица без трудови договори през тази година, както и спазване на трудовото законодателство от работодателите. За отчетения период също така не са били поискани разрешения за работа на малолетни, докато за същия период през 2011 година са поискани и издадени две такива. Като основен извод и тенденция Николаева посочи задълбочаването на нарушенията, свързани с трудовите правоотношения – основно неизплащането на трудови възнаграждения.

В рамките на срещата, Маргарита Николаева - директор на РЗИ – Русе, съобщи за наличието на 12 служби по трудова медицина на територията на областта и добрата практика през последните години за масово извършване на профилактични прегледи и лабораторни изследвания на работната среда, което се включва в разработването на годишните анализи за оценка на риска.
В заключителната част на заседанието Камелия Златанова, изпълнителен директор на ОИЦ – Русе представи информация относно напредъка и развитието на Оперативна програма за развитие на конкурентоспособността на българската икономика и Оперативна програма за иновация на предприемачеството. Една от констатациите бе, че по ОП „Конкурентоспособност” в Русе са били сключени най-много договори към 29 септември тази година – 52 на брой.