Прилепите говорят помежду си
Прилепите говорят помежду си / Дарик Русе

Прилепите могат да се ориентират в непозната среда и да преминават големи разстояния, благодарение на геомагнитното си поле. До този извод са стигнали специалистите от международен екип, който работи в района на с. Табачка от 4 години. Сред тях са Бьорн Симерс от Макс Планк Институт за Орнитология и Иво Борисов-ръководител на Проучвателната станция в Табачка, които разказаха за редица опити и изследвания на летящите бозайници.

В резултат на работата им е направен и извода, че прилепите могат да комуникират помежду си чрез ехолокация и да се различават като видове. Експертите обясняват също, че прилепите не се влияят от миризми и те не могат да им дадат знак за опасност. Въпреки това имат добра вродена защита срещу хищници, но пък не са защитени от бързи промени в условията им на живот.

В България живеят около 33 вида прилепи, като около 23 вида се срещат в Природен парк Русенски Лом. Голямото разнообразие и фактът, че живеят в добра екологична среда е причината чуждестранни специалисти да идват тук за проучвания, каза Бьорн Симерс