Представят чайна церемония на научен форум в университета
Представят чайна церемония на научен форум в университета / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Днес и утре Русенският университет провежда традиционната си Научна конференция в партньорство със Съюза на учените. На форума са заявени над 450 доклада, една трета от които са на чуждестранни учени. В годината, посветена на Паисий и неговата История славянобългарска, акад. Иван Радев, почетен доктор на Русенския университет, поставя акцент върху прочитите на Паисиевия труд в русенския край. Проф. д-р Марсел Ван Де Ворде от холандския Технологичен университет в Делфт, също почетен доктор на русенското висше училище, представя практическите приложения на нанотехнологиите. А проф. д-р Румяна Ценкова от японския Университет Кобе, започнала академичната си кариера в Русенския университет, сравнява образователните модели и научните процеси в България и Япония. След пленарната сесия Съюзът на учените Русе ще връчи годишните си награди за научни постижения.

По инициатива на проф. Румяна Ценкова, преди откриването на научния форум пред домакини и гости ще бъде направена демонстрация на прочутата японска „Чайна церемония“. Вероятно най-любопитни зрители на събитието ще бъдат студентите по Европеистика и Международни икономически отношения, които през този семестър учат „Междукултурна комуникация“. След това академичната аудитория ще има шанса да види нашумелия документален филм на режисьорката Фумико Ирие „Чудесната четвъртина“ („The Miracle of the Gifted Quarter” – в буквален превод “Чудото на свръхнадарената четвъртина“). Филмът е посветен на хората в неравностойно положение, които са една четвърт от човечеството. Голяма част от тях имат уникални заложби и са щастливи, когато има с какво да допринесат за благото на другите. Японското общество е известно с чувствителността си към тези проблеми и отговорността да създава условия за развитието на тези членове на общността си. Филмът със сигурност ще провокира културни паралели с българската действителност.

Още едно събитие бележи с празничен знак дните на научния форум. Транспортният факултет на Русенския университет навърши 25 години и ще отпразнува четвъртвековния си юбилей с тържествено събрание. За празника факултетът е поканил ръководителите на Областта, Общината и  Общинския съвет на Русе, колегите си от университети в София и Варна, ръководители на партньорски организации и институции.

Транспортният факултет е основан на 11 март 1987 г. под името „Автотранспортен факултет“ на Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“. Но ако върнем летоброенето назад, висшето образование в областта на транспорта в русенската Алма Матер датира от 1954 г., когато към тогавашния Институт по механизация и електрификация на селското стопанство (ИМЕСС) се създава катедрата „Трактори и автомобили“. Неин ръководител е проф. Борис Попов.