/ iStock/Getty Images
Повече от 400 служители на МВР ще бдят за реда и сигурността по време на изборния процес в област Русе, съобщиха от полицията.

Рашков: Българите продават гласовете си за хляб, леща и дърва за огрев

Служителите са от различни подразделения на МВР - от областната полицейска дирекция, от противопожарната служба, от жандармерия и Гранична полиция. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори са близо 350.

Външната охрана на секциите, изборните книжа и специализираните устройства за електронно машинно гласуване ще бъде поета от 18:00 часа на 10 юли и ще продължи до приключване на гласуването на 11 юли - неделя.

В деня на вота служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат хора, които носят оръжие или са в нетрезво състояние. Забранено е паркирането на превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

Дни преди изборите: Полиция и прокуратура на крак срещу търговията с вот (ВИДЕО)

Звената "Български документи за самоличност" ще работят извънредно и ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас.

От областната полицейска дирекция информираха, че продължават действията на униформените служители в региона по повод на разпоредената от МВР операция в цялата страна за противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушенията на изборното законодателство.

"Има засилено полицейско присъствие на уязвими места", обясняват от русенската полиция.