/ Георги Димитров
От днес ще бъде активно заявлението за карантинираните, което може да се подава чрез интернет страницата на ЦИК
От Централната избирателна комисия (ЦИК) направиха демонстрация за машинното гласуване на изборите. Говорителят на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов представиха решения на комисията, свързани с организацията по произвеждането на изборите за народни представители. 

От Комисията заявиха, че гласуването с машини не е трудно, а по-скоро трябва да бъде преодоляна психологическият проблем, че е нещо ново.

Допълнителните 1673 машини за гласуване вече пристигнаха. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. 

Янев: Пристигнаха допълнителните машини за предстоящите избори

"В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя добави, че причината за спиране на машината в село Сърница не е прегряване, тъй като са направени изпитания и машините работят от 0 до 45 градуса.

Частични местни избори в Благоевград и още 7 кметства

ЦИК е изпратила указания до РИК-овете да не се поставят лепенки и указателни стрелки върху смарт картите, както и да не бъдат дезинфекцирани с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт.

От ЦИК съобщиха, че са назначени членовете на СИК в чужбина, както и че са регистрирани 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели.

"Взехме решение при какви условия ще гласуват поставените под карантина. От днес ще бъде активно заявлението, което може да се подава чрез интернет страницата на ЦИК. До изборния ден и деня на изборите, ако бъде поставен избирател под карантина, може да подаде заявление и да гласува, стига да има образувана избирателна секция за карантинирани в дадената община", обясни Матева.

Тя уточни, че тези хора могат да подават заявление към общината и региона, в който са карантинирани, не е задължително да бъде по постоянен или временен адрес.