Полицията иззе антики от жилищата на двама русенци
Полицията иззе антики от жилищата на двама русенци / netinfo

Културно-исторически ценности иззе полицията в Русе. Акцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура. Претърсени са жилищата на двама русенци, от където са иззети множество културни ценности - антични монети /денари, антониани, провинциални римски монети/ от епохата на Второто българско царство (1187 - 1396 г.), както и монети от Османската епоха. Открити са и металотърсачи и лопати.

Акцията е продължение на съвместната операция на служители на сектор „Борба с организираната  престъпност" и Отдела за защита на древното наследство на Република Гърция, проведена в края на месец февруари. Тогава бяха задържани двама мъже, единия българин, а другия грък, за нарушаване на закона "относно защитата на древното и културно наследство". В края на февруари при обиски и претърсвания в автомобилите и жилищата ползвани от лицата в Гърция, бяха открити и конфискувани антични монети, пушки - стар модел със зареждане отпред, над 30 щика, поставени на разрешителен режим. Според първоначалните данни вещите са били изнесени от България. По този повод гръцките власти са образували дело, по което работата продължава.

Предстои назначаване на експертизи за установяване на културно-историческата стойност на откритите вещи. Работата по случая продължава.