Поданици на императори, крале и султани внасят данъци в НАП Русе
Поданици на императори, крале и султани внасят данъци в НАП Русе / снимка:НАП Русе

Поданици на императори, крале и султани внасят данъци и осигуровки в офиса на НАП в Русе – сред тях са 5 японци, 79 англичани, 40 испанци, 11 холандци и други граждани на Бахрейн, Дания , Швеция и Белгия. Общо  са регистрирани 1 851 чуждестранни физически лица от 53 държави. От тях над половината са румънци – 975. Това е обяснимо с общата ни граница и принадлежност към ЕС, а с общото ни минало може да се тълкува факта, че на второ място по численост се нареждат 108 виетнамци. Третата позиция е за комшиите ни от Турция – 92, които са доста повече от другите ни южни съседи от Гърция – 65 и значително повече от западните – 10 македонци и 6 сърби.

Западноевропейските данъкоплатци в региона са представени и от 72 германци, 63 италианци, 51 французи, 14 австрийци, 4 швейцарци и др. От гражданите на старите Велики сили към българския бюджет се издължават 45 руснаци, 9 американци, 3 канадци и 1 китаец. От поданици на новите икономически сили с по 1 клиент на русенската приходна администрация се включват Индия, ЮАР, Тайланд, Казахстан, Мексико, Азербайджан, Финландия и др.  В регистъра има и граждани на Армения, Алжир, Египет, Иран и Куба.

Като всички физически лица в България, тези от тях, които са получили доходи в страната през 2012 г. и имат задължението да подадат декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, трябва да направят това до 30 април 2013 г. Декларираният данък за довнасяне по годишната декларация трябва да бъде внесен в същия срок. Отстъпка от 5 % ползват гражданите, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис в срок до 30 април 2013 г. Гражданите подават с основното тяло на декларацията само онези приложения от нея, които са попълнили за своите доходи, а не всички.

Формуляри могат да се получат в офиса на НАП в Русе на ул. „Майор Ат. Узунов” № 19 от 9 ч. до 17, 30 ч. и в 17 пощенски клона в региона, в които могат и да ги подадат срещу входящ номер или да ги изпратят с обратна разписка. Повече информация, както и помощ при попълване на данъчните декларации, на преводните нареждания и пощенските записи за плащане на дължимия данък могат да се получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.