/ netinfo
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

От доц. д-р Кирил Панайотов – Изпълнителен Директор на СБАЛК „МЕДИКА КОР” ЕАД

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Лавинообразното интерпретиране на информация, неподкрепена с факти, оставя лош отпечатък върху репутацията на СБАЛК „Медика Кор“. От средата на миналата седмица, след изнасяне на частични данни в хода на прокурорска проверка, кардиологичната болница стана обект на медийно внимание. С настоящото писмо се обръщам към Вас, не само като представляващ лечебното заведение, а и като представляващ тези, които ежедневно отдават труда и грижите си за здравето на пациентите, не само във Враца и областта, а и в гр. Русе и съседните области.

Успоредно с менработят изключително коректни служители, които са преди всичко хора, отдадени на мисията да спасяват живот. „Схемата за източване на държавните лечебни заведения - болница в болницата“, „неморално“, „пладнешки грабеж”, „лоша практика“ и други са само част от нарицателните, употребени в медийното пространство по отношение на СБАЛК „Медика Кор“.

Как можем да запазим доверието на пациентите, което градим вече десетилетие, когато ежедневно ставаме обект на необосновани нападки? Моля, да не бъде омаловажаван факта, че от 2011 г. до 31.10.2017 г. броят на преминалите пациенти през звеното по Инвазивна кардиология е 11 204 в това число – 5 174 интервенции и 6 030 диагностики.

Вашите зрители, слушатели и читателиса будни и съпричастни и когато имат достатъчно информация, могат сами да направят нужните изводи. За жалост, гледната точка на „Медика Кор“ не се представя за съпоставка вмедийното пространство. Разбирам, че след проведената пресконференция на 11.12.2017г. в гр.Враца и представените от нас подробни данни за дейността и направените разходи, вече не сме „сензация“, не служим за пример за „лоша практика“. Сега,единствено влизаме в графата „болница, в процес на проверка“, което не е атрактивно за отразяване. Положените от мен и от целият екип на „Медика Кор“ усилия за опазванеживота и доброто здраве на жителите от Северозападна България, останаха на втори план.

Фактът, че звеното по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев” гр. Враца е единственото в региона от момента на сключване на договора през 2010г. до средата на 2016 г., остана пренебрегнат. Осигуреното допълнително възнаграждение и обучение на лекарите от Враца, отново за сметка на „Медика Кор“ с цел запазване на квалифицирани кадри в болницата, също не бе дискутирано.

Поради факта, чесключеният между двете болници договор е обект на икономическа, а не на благотворителна дейност, направените от нас разходи за медицинска дейност следва да бъдат възвърнати. Именно средствата за тези разходи бяха наречени „неизгодна сделка“, където приходът за едното лечебно заведение е 15%, а за другото 85%. Всъщност не бе споменат факта, че всички разходи за дейността влизат в тези 85% и пак за сметка на „Медика Кор“.

Въпреки, че болницата във Враца не ни е превела голяма сума, което ни прави своеобразен неин кредитор, ние продължаваме дейността си. Това показва нашето желание да се справим с кризата в лечебното заведение заедно. Благодаря на медиите, които присъстваха на проведената пресконференция и отразиха в емисиите и тиражите си реалната информация за дейността и разходите на „Медика Кор“.

Като ръководител на лечебното заведение, не мога да остана безучастен към случващото се и апелирам към коректно и обосновано отразяване на фактите. 

С уважение : Доц. Д-р Кирил Панайотов, дм Изпълнителен директор