Операта готви Травиата заедно с гости от Ла Скала
Операта готви Травиата заедно с гости от Ла Скала / Пламен Бейков

Русенска опера ще представи на 3 октомври първата си голяма постановка за новия сезон-"Травиата" от Верди, съобщава Пламен Бейков от културния институт. „Травиата” от Джузепе Верди  е традиционно обичано заглавие от русенци и е исторически свързано със създаването на Русенската опера. Първата оперна постановка със създаването на операния театър през 1949 година е именно „Травиата”. Ремонтът на залата на Операта продължава и трупата на Русенският драматичен театър е била така любезна да покани колегите си на тяхната сцена.

Режисьор на спектакъла е Марко Катена- многостанна творческа личност - певец с добри постижения, театрален и оперен режисьор, композитор. Новата постановка е реализирана в сътрудничество с прочутия оперен театър „Ла Скала” – Милано. Сценографията, осигурена от гостите е на сценографа Никола Беноа – един от изявените артисти на Миланската Ла Скала от началото на 20-ти век. Друг интересен момент е участието на хор "Дунавски звуци". В ръцете на този режисьор и под диригентството на младата хор-майсторка Стелияна Димитрова и италианския диригент-постановчик Стефано Адабо хорът играе и пее невероятно.

В ролята на Виолета ще се изявят прекрасните певици и актриси –  известното българско сопрано Цветелина Малджанска и солистката на Русенската опера Мария Цветкова, а влюбеният в нея Алфред ще превъплатят младият български тенор Петър Костов и солистът на Софийската опера Даниел Дамянов. Диригент-постановчик е гостът от Италия Стефано Адабо. Костюмите са на художника Иван Савов. Веднага след премиерата постановката ще отпътува за гастроли в Испания.