Общината разреши строежа на спортната зала в центъра на града
Общината разреши строежа на спортната зала в центъра на града / netinfo

Община Русе издаде разрешение за строеж на многофункционален комплекс – универсална спортно-зрелищна зала и шоуруми, търговско-развлекателен център, подземни гаражи и хотелски комплекс. Определеното място за реализация на проекта се намира в центъра на града, на мястото на бившя колодрум.

В разрешението е отбелязано, че Русе е център на Централен северен планов район, крупен стопански, културен и транспортен център, пресечна точка на два европейски транспортни коридора. В документа  е посочено още, че към настоящия момент на територията на България няма такъв комплекс, съчетаващ спортно-развлекателна и търговска функция.

С двата високи обема на хотела и бизнес сградата се рамкира общата обемна композиция и се създават вертикални акценти в структурата на град Русе. Следва да се отбележи, че цялостното решение е съобразено със запазване на „кръговото”. Това е един въпрос, който дълго се дискутира – дали да се приложи регулационното решение на кръстовището бул. Липник и бул. Цар Освободител и изграждането на подлези за пешеходци или да се запази „кръговото”. Тъй като са приложими и двете решения, в проекта е запазено сегашното състояние на кръстовището.

Реализацията на такъв комплекс ще обогати града ни, ще стане привлекателен център и ще оказва влияние върху една обширна територия на двете страни – България и Румъния, обясняват от общината. Първата копка на комплекса бе направена на 12 май, миналата година от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Проектът бе оповестен още през 2007, а инвеститорите  от дружеството "Проект Русе", в което съдружници са община Русе и "Мол Русе инвест", чиито представители са Пламен Бобоков от "Приста ойл" и Марин Згурев от "Денси строй"ООД, обещаха той да бъде завършен през 2009 г. Тогава беше обещано, че първо ще бъде изградена спортната зала, а чак след това МОЛ-ът и хотела. Разрешителното за строежа на спортаната зала обаче, бе поискано от инвеститорите най-накрая- на 24 март, тази година.