/ Дарик Русе, архив
Система за 360-градусова мултимедийна панорама ще позволява проектирането на видео и звук в подкуполното пространство на Пантеона на възрожденците в Русе.

Дигиталното съдържание за мултимедийната инсталация се подготвя, избрани са 70 архивни изображения на тема "Възраждане" от музея, сред които рисунки на пътешественици, литографии, снимки на възрожденски деятели, графики и рисунки на градове, стари географски карти.

Заснети са и 20 артефакта от фондовете на музея, които ще бъдат интегрирани във видеопродукцията като своеобразна възстановка на миналото. Със съдействието на музейните специалисти художник е създал 50 изображения на бележити личности от Пантеона на възрожденците и артефакти, които след това са дигитализирани. Изработен е и предварителен сценарий по теми и епизоди, които ще се използват в аудио-визуалния продукт.

Създаването на съдържание за 360-градусовата мултимедия в Пантеона на възрожденците е идея на Регионалния исторически музей в Русе и се осъществява по програма "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

Пантеонът на възрожденците е открит през 1978 г., като наскоро бе ремонтиран с 1,8 млн. лева по европроект.

В него са препогребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетени са и 453 души - участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци.
 
БТА