/ netinfo
140 години от освобождението на България и 40 г. от откриването на Пантеона на възрожденците ще бъдат ознаменувани с провеждането на кръгла маса „Националният Пантеон“, днес от 14.00 часа, в зала „Европа“ на Доходното здание.

Организатори на форума са Регионален исторически музей – Русе и Община Русе. Събитието се провежда и във връзка с националния празник на страната – 3 март. Провеждането на кръглата маса ще бъде съпътствано с откриването на изложба „Националният Пантеон“, от 16.00 часа във фоайето на Доходното здание.

От 16.30 часа, от Къща музей „Баба Тонка“ ще започне пореден туристически тур „По женските места на памет в Русе“, ръководен от Ренета Рошкева, уредник в музея.

Периодът на национално осъзнаване и характерните за него борби за църковна и политическа независимост, оформя основите на галерията от личности и събития, които маркират българската идентичност в годините след учредяването на третата българска държава.

Следите на това героично време са обект на изследвания и почитание, нещо към което всяко поколение се обръща в търсене на своите корени. Теми, свързани с героите и местата на памет, ще представят историци от Регионален исторически музей-Русе и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, както и специалисти от Държавен архив – Русе.