/ netinfo
Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе кани всички бивши и настоящи възпитаници, учители, служители и лица, свързани с икономическото образование в Русе и с училището, да се включат в инициативата „Училище на поколенията“.

Участниците могат да предоставят дипломи, снимки, спомени, информация за преподаватели и учебен процес, символи, ритуали и други документи и предмети, свързани със създаването и развитието на икономическото училище и образование в Русе. Предоставените материали ще обогатят историческата памет на училището и на град Русе и ще бъдат включени в музейната експозиция на гимназията и във виртуалния училищен музей.

Желаещите да представят информация, документи или предмети могат да осъществят връзка с организаторите: на e-mail: pgiu-ruse@jusoft.net или на адрес: гр. Русе - 7000, ул. „Борисова” 22, ПГИУ „Елиас Канети” – Русе, Калина Пенева Тел. 082/834510, 082/834074

Инициативата „Училище на поколенията“ е в рамките на проект „Технологиите на бъдещето в полза и за съхранение на градската и на училищната идентичност“ по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

Проектното предложение предвижда създаването на виртуални мултимедийни продукти – платформа за мултимедийна визуализация (тип холограмна пирамида) за отразяване на история, постижения, училищен живот, значими за училището и града събития във фоайето на гимназията, и киоск (информационна точка – info point), който ще бъде монтиран от външната страна на стълбите на главния вход на училището.

Достъп до създадената от ПГИУ „Елиас Канети“ информационна система ще имат не само ученици, учители, служители и родители в училището, но и ученици от другите училища, външни лица, жители и гости на града, български и чуждестранни туристи.

Централното разположение на ПГИУ „Елиас Канети“ ще благоприятства лесното и бързо разпространение на информация към всички заинтересовани страни. Информацията ще бъде предоставена чрез високотехнологични продукти, които все повече се налагат в ежедневието на хората като средство за общуване и обмен на информация.

Ще се извършва непрекъснато и постоянно обновяване на базата данни, като за целта ще се извършва обучение на работни групи. Проектът ще се реализира до 15 декември 2018 година, а партньори на училището са Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Училищно настоятелство при ПГИУ „Елиас Канети“.

Целта на проекта е съхраняване и популяризиране на историята и ценностите, които са полезни и днес на обществото, чрез използване на съвременните технологии.