Николай Димитров представи виртуозно Русе в Париж
Николай Димитров представи виртуозно Русе в Париж / DarikNews

14-годишният пианист от Русе Николай Димитров представи успешно Русе и България в гала концерта на лауреатите от Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris“, който се проведе в студиото на Националната опера „Бастилията“ в Париж. Този път в конкурса бяха отличени двама българи – 14-годишният Николай Маринов от Пловдивското музикално училище получи първа награда, а русенският му съименник - трета награда.

Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева от Училището по изкуствата виртуозен етюд от Шопен. В концерта участваха музиканти и певци от цял свят, които се състезаваха и за още една допълнителна награда. Тя е свързана с определянето на най-виртуозния музикант от всички изпълнители, който ще получи парична премия и концерти в Европа. По тази причина в гала концерта се представиха както носители на първи награди от френското издание на конкурса, така също и победители от предишните две издания – в Лондон и Виена, какъвто е и Николай Димитров.

Така приключва една изключително успешна година за русенския пианист, който се готви през март догодина да свири отново в прочутата зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Като носител на първа награда от Международния конкурс „Американ протеже“ той ще се представи в гала концерта за Великден.