Наказват ученици, участвали в боя пред Училището по Европейски езици
Наказват ученици, участвали в боя пред Училището по Европейски езици / Дарик Русе, архив
Наказват ученици, участвали в боя пред Училището по Европейски езици
60685
Наказват ученици, участвали в боя пред Училището по Европейски езици
  • Наказват ученици, участвали в боя пред Училището по Европейски езици

Учениците, които са участвали в масовия бой пред Гимназията по Европейски езици в петък /18.01/ ще бъдат наказани, съобщи за Дарик директорът на училището Добромира Николова. Общо трима са младежите от СОУЕЕ, включили се в мелето, като двама от тях са от 10 клас, един е от 12 клас. На всеки ще бъде нарожено наказание според степента на виновност за участието в конфликта, като най-сериозното сред тях е "Предупреждение за преместване в друго училище".

„За нас болката е огромна и остро порицаваме актовете на саморазправа между ученици”, заяви Добромира Николова. Тя изрази болката си и от факта, че в някои медии е поднесена невярна информация по случая. Там е съобщено, че охранителят в гимназията е бил свидетел на боя, а не е направил нищо, което не е вярно, каза директорът на СОУЕЕ. Служителят е сигнализирал полицията за инцидента и лично е задържал един от учениците.

А ето и официалната позиция на училището:

Във връзка с инцидент с ученици от СОУЕЕ и публикации в медиите ръководството и педагозите на училището порицават акта на саморазправа между свои възпитаници.

Саморазправата е непознаване на правилата за комуникация и социално поведение, незачитане на ролята на възрастните, неглижиране на служебните им функции и отказ да се разбере смисълът на основната им дейност – грижа за живота и здравето на подрастващите, възпитаване на морални ценности и формиране у съвременните млади хора на поведенчески модели, които да им позволят да се изградят като добри граждани.

Игнорирането на педагозите и ръководството на училището не е начин за справяне с генерирано от вербална агресия напрежение у учениците.

Споделянето на проблеми, произтичащи от лоши взаимоотношения, на живо и в социалните мрежи е възможност напрежението да бъде премахнато и конфликтът да се разреши.

Вербалната агресия е вид насилие, за което трябва да се говори открито.

Призоваваме своите възпитаници да споделят с родителите и учителите си информацията за такива случаи. Премълчаването, натрупването на обида, гняв и агресия, саморазправата не са цивилизован и адекватен начин да се реагира в подобни ситуации. Последиците от тях могат да бъдат непредсказуеми и необратими.

Призоваваме родителите на нашите ученици да контролират контактите на децата си в социалните мрежи и Скайп. При тревожни констатации и притеснения да установят връзка с училищните власти.

Нека споделяме мъдростите, изказани от велики хора:

"Който е готов да подаде ръка на другия, може да издържи и на най-големите предизвикателства.” – Нелсън Мандела

„Каквото се постига с насилие, може да се задържи само с насилие.” – Махатма Ганди


От училищното ръководство