/ Деян Герговски
Медиците от Спешна помощ
101035
Медиците от Спешна помощ
  • Медиците от Спешна помощ
Служителите на Спешна помощ в Русе минават на 7-часов работен ден. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след среща със спешните медици от дунавския град. След проведените разговори се разбра още, че ще бъдат оттеглени подадените оставки в русенския център за спешна помощ.

50 служители от Спешна помощ в Русе подадоха оставки

Преди дни част от персонала декларира, че ще напусне в знак на протест срещу назначаването на нов директор и наболели от години проблеми.

От 1 май работното време на медиците в Спешна помощ – Русе ще бъде намалено от 8 на 7 часа. Вече са взети необходимите мерки за промяната от новия директор на центъра, коментира зам.министър Бойко Пенков. По думите му Русе е последният център в страната, който все още не бил преминал на седемчасов работен ден.

Министър Ананиев разпореди проверка в ЦСМП-Русе

На среща с русенските спешни медици са обсъдени наболели проблеми, сред които и агресията над екипите. По отношение на увеличението на заплатите в сектора, зам.министърът обясни, че в последните три години заплатите в Спешна помощ са увеличавани всяка година с по 10%. И заяви, че и догодина също е заложено увеличение.

Спешни медици излязоха на протест, плашат с масово напускане

След разговорите в Русе се разбра още, че и последните 21 служители от първоначално подалите заявления за напускане ще ги оттеглят. Припомням, че във връзка със създалата се ситуация в Центъра за спешна медицинска помощ - Русе, министър Кирил Ананиев разпореди да бъде извършена проверка на дейността в периода 2017 г. - началото на месец март 2019 г. Експертите на Дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването ще проверяват дали законосъобразно са определяни и осчетоводявани разходите за заплати, както и дали са приложени контролните механизми, свързани с разходването на средства за възнаграждения в Центъра за спешна помощ. Резултатите от проверката се очакват до месец.