Ловци от Северна България излязоха на протест
Ловци от Северна България излязоха на протест / netinfo
Ловци от Северна България протестираха срещу проектозакон
98962
Ловци от Северна България протестираха срещу проектозакон
  • Ловци от Северна България протестираха срещу проектозакон
Близо 200 ловджии от Русе, Тутракан, Бяла, Добрич и Търговище излязоха на протест днес. Малко след 12:30 ч. те блокираха за кратко движението на кръговото кръстовище на Дунав мост.

Недоволството на ловците е насочено срещу проект на заповед, който променя регламента за ловуване на диви прасета заради африканската чума.

Проблемът е в забраната на груповия лов на диви прасета от Видин до Силистра. Това ще засегне 200 дружинки и още 100, които може да ловуват но без кучета. Така забраната ще засегне близо 10 000 ловци.

Според Десислав Маринов от ловната дружинка в русенското село Николово досега няма установен случай на африканска чума по дивите свине, а причината за бързото разпространяване на болестта може и да е криминална.

ловци
netinfo


Според Инициативния комитет популацията на диви свине през този период ще се концентрира в тесен участък около Дунава, което ще доведе до нанасяне на нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове. Освен това наближава и брачния период (месец ноември) на прасетата, като тогава те ще мигрират и отвъд  Дунава и ще се завръщат, преминавайки безпроблемно през реката.

По този начин ще се увеличи многократно опасността от зараза с африканска чума и така реално се обезсмисля тази Заповед. В същото време опитите да се отстрелват диви прасета индивидуално до момента са показали, че няма резултат. Към исканията на ловците се присъедини и областният управител на Русе Галин Григоров

Ако до три дни няма конкретни резултати, ловците обещаха да се съберат в София на жълтите павета