РЗИ – Русе стартира Лятна антиСПИН кампания
РЗИ – Русе стартира Лятна антиСПИН кампания / dariknews.bg/архив
На 15-ти август стартира поредният етап от Националната АНТИСПИН кампания, която за цел да насочи обществото към пробема СПИН, да повиши обществената осведоменост за начините на предаване на вируса, начините на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции. Кампанията цели и да мотивира хората към отговорност за собственото им здраве и ще продължи до 15-ти септември. РЗИ – Русе в партньорство с Община Русе, МОЛ Русе, медии и други ще проведе АНТИСПИН кампания чрез разпространение на тематични образователни материали, здравнопросветни лекции и беседи, мултимедийни презентации по актуалната тема СПИН, СПИ - предпазване от сексуални инфекции и нежелана бременност. Ще бъдат раздавани информационни материали и презервативи.

На 15.08. от 10:00 до 12:30 ч. в Младежки парк, при ,,Вазата” – изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи на граждани и доброволни киенти на кабинета; на 20.08 от 12:00 до 14:00 ч. в комплекс ,,Локомотив” – изнесена акция на КАБКИС: на 22.08 от 16:00 до 18:00 ч. в МОЛ Русе – изнесен акция на КАБКИС. 

По данни на МЗ, от началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 души. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3%  – при инжекционна употреба на наркотици.
 Голяма част от инфектираните са научили статуса си от КАБКИС (Кабинети за анонимно и безплатно изследване и консултиране). Към момента над 1000 души получават антиретровирусна терапия.