Квалификацията на лекарите е основен проблем в педиатрията
Квалификацията на лекарите е основен проблем в педиатрията / Дарик Русе

Основен проблем в педиатрията е квалификацията на хората, това заяви в Русе председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ при откриването на  Научно-практическата педиатрична конференция „Горещи точки в педиатрията", която се провежда днес и утре в Русенския университет.

У нас в момента съществува проблем в организацията на т.нар. продължаващо медицинско обучение, не само за педиатрите, а за всички специалисти. След като лекарят вземе специалност, държавата трябва да е регламентирала правилата, по които става това продължаващо обучение. Такива правила сега няма. От Българската педиатрична организация сме решили да направим различни предложения в тази насока, с което да се направи опит да се регламентира това следдипломно обучение. Това означава лекарите периодично да получават възможност за някакво допълнително обучение. Тази квалификация е свързана и с качеството на медицинското обслужване. И там има доста проблеми-усещат ги и лекари и пациенти. В една посока сме, но понякога това не се разбира и от двете страни. Има и други проблеми-около материалната база на детските отделения, около заплащането по клинични пътеки, но се работи по тия проблеми“, коментира професор Пилософ.

Той заяви също, че е съгласен с предложението на здравния министър Москов по отношение данъка върху вредните храни. „Аз съм твърдо за, не виждам кой нормален мозък не би искал това-нашите деца да се хранят по-здравословно. Друг е въпроса как точно ще се случи това, как индустрията ще се насочи към такова производство, кой ще контролира. След няколко дни организацията ни ще излезе с официално становище по въпроса, но не вярвам да има колеги, които да са против. “, каза Пилософ.

Председателят на Българската педиатрична асоциация коментира и ваксинопрофилактиката, като съобщи, че организацията иска да въведе един публичен годишен отчет по отношение на ваксинирането , където да се посочат поставените дози, усложнения ако има. „В България няма проведено сериозно социологическо проучване, което да покаже какви са нагласите на българското население към ваксините, първо трябва да знаем са ли толкова много тези, които са против. Принципа по отношение на тях трябва да е разговора, диалога, убеждаването, а не санкциите.“, каза още Пилософ.