Кметът с престижно международно отличие за личен принос към европейската интеграция
Кметът с престижно международно отличие за личен принос към европейската интеграция / Община Русе

Кметът Пламен Стоилов беше отличен с международната награда „Обединена Европа” в категорията за личен принос в развитието на европейската интеграция. Призът му е присъден от Инициативния комитет „Сократ“, обединяващ Европейската Бизнес Асамблея (Europe Business Assembly) със седалище в гр. Оксфорд (Великобритания), Клуба на ректорите в Европа (Club of Rectors of Europe) и Международния лидерски клуб (International Club of Leaders). Наградата „Обединена Европа“ нарежда русенския градоначалник сред носителите на титлата „Забележителни съвременни лидери“.
Отличието – медал „Обединена Европа“ (United Europe) и сертификат за право на ползване на запазената марка за качество „Най-добри градове“ (Best Cities) в продължение на 5 години – беше връчено на заместник-кметовете на Община Русе, г-жа Даниела Шилкова и г-н Страхил Карапчански, от Генералния директор на Европейската Бизнес Асамблея, проф. Джон Нетинг, и Президента на Клуба на ректорите в Европа, проф. Вил Гудхер. Това стана на тържествена церемония на 12 юли 2012г. в ротондата на Дъблинското кметство под мотото „Забележителни съвременни лидери“. Тя беше кулминация на международна лидерска среща на върха на тема „Дъблин. Град на бъдещите иновации”.

В събитието се включиха над 100 участници – мениджъри на мултинационални компании, банкери, предприемачи, дипломати, представители на публични институции, академични и творчески среди от 24 държави от 4 континента. Те дискутираха въпроси, свързани с управлението и модернизацията на градовете, прилагайки моделите за интелигентно градско развитие, както и с перспективите за разширяване на международното сътрудничество в сферата на икономиката, науката, образованието, културата и изкуството.
Наградите, които Инициативният комитет „Сократ“ присъди, бяха групирани в общо шест категории:

- „Фигури на науката“ – за особени научни постижения;
- „Най-добри предприятия“ – за постигнат динамичен растеж в управлението на компании;
- „Награда за европейско качество“ – за постигане на високо качество при отстояване на европейски стандарти;
- „Награда Обединена Европа“ – за личен принос за развитието на европейската интеграция;
- „Награда Кралица Виктория“ – за отстояване на традиционни ценности, като достойнство, храброст и почтеност;
- „Международна награда Сократ“ – за личен принос за интелектуалното развитие на модерното общество и за професионални заслуги.
Община Русе е единствената българска община, номинирана и отличена с престижната награда, която идва като признание за усилията на новия кметски екип за успешно позициониране на Русе като град със значителни перспективи за устойчиво местно развитие в контекста на европейските интеграционни процеси. Критериите, които отреждат на Русе челно място в класацията на Инициативния комитет „Сократ“, са:
- Стратегическо разположение на региона;
- Удобства за жителите на града;
- Потенциал за икономическо развитие и инвестиции;
- Проекти в сферата на социалните дейности;
- Културен календар на града;
- Развитие на градските туристически атракции;
- Подкрепа на местната власт за развитието на бизнеса и науката в региона.

Призът „Обединена Европа“, освен че нарежда кмета на Община Русе, Пламен Стоилов, сред забележителните съвременни европейски лидери, води след себе си редица отговорни задължения в отстояването и затвърждаването на това авторитетно международно признание. Сертифицирането на Русе като перспективен регион, носител на запазената марка за качество „Най-добри градове“, е категоричен сигнал към инвеститори от целия свят за съществените конкурентни предимства на българската Дунавска столица що се отнася до благоприятните условия, които тя предоставя за развитие на бизнес в Югоизточна Европа. В контекста на присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз на 01.01.2007г. няма друг български град, пред който да се разкриват такива перспективи за засилване и разнообразяване на социално-икономическата динамика, какъвто е случаят с Русе. Стратегическото му географско разположение – на два паневропейски транспортни коридора – съответно №7 и №9, както и близостта му до почти четиримилионната румънска метрополия Букурещ определят значителния потенциал на трансграничния еврорегион Русе– Гюргево за утвърждаването му като център на стопанска активност и растеж.