Кметът на Силистра пита министър Рашидов какво ще се случва с театъра
Кметът на Силистра пита министър Рашидов какво ще се случва с театъра / netinfo

Кметът на Силистра Иво Андонов изпрати писмо до министъра на културата Вежди Рашидов в отговор на общественото напрежение в града, предизвикано от реформата в държавните културни институти и в частност от преструктурирането на Драматично-кукления театър „Сава Доброплодни”,

В него се подчертава необходимостта от становище на министър Рашидов за съдбата и перспективите за развитие на театъра, който е с над вековна история. Припомня се, че официално силистренската общественост е била известена единствено за преобразуването културния институт в два отделни – „Драматичен театър – Силистра” и „Куклен театър – Силистра”, „без всякаква аргументация и мнение на местните власти”.

Обръща се внимание, че 22-те бройки - утвърдена численост  за драмата - изрично не е определена за административно-технически персонал. Това дава възможност за тълкуване, че е предвидена и творческа група, „която би могла да се допълни, ако се дофинансира от общината”, се казва в текста.

Кметът информира министъра на културата за решението на общинския съвет от последното му заседание. То предвижда утвърдените от бюджета на общината 50 хил. лв. за подпомагане на театъра да бъдат разпределени, както следва: „12 000 лв. за възнаграждения и осигурителни плащания на актьорски състав от петима души и 38 000 лв. за издръжка”.

„Каква е възможността за запазване на действаща трупа за представления с изразено желание на общината за съфинансиране на драматичния театър?”, е основният въпрос, с който завършва писмото си до министъра на културата Вежди Рашидов на кметът Иво Андонов.