/ iStock/Getty Images
Кметът на Русе Пенчо Милков е призовал лекарите от "Диагностично-консултативния център-1" в града да се включат в борбата с коронавируса, съобщиха от Общината.

Най-сериозен е проблемът с леглата в Русе, линейки обслужват средно по 90 повиквания

Кметът е помолил лекарите и специалистите от центъра, съобразно възможностите и натовареността си, да окажат помощ на болниците, в които има обособени COVID отделения.

Според управителя на "ДКЦ-1" д-р Цветан Райчинов, в пандемичната ситуация, когато болниците в града приоритетно приемат пациенти с коронавирусна инфекция, основната тежест за лечението на всички останали заболявания се пада на медиците от доболничната помощ.

148 нови случая на COVID-19 в Русенско, трима души починаха

По думите му, натоварването е изключително голямо, като има и заразени лекари. В тази критична за болниците ситуация, когато не достигат медици, пет медицински сестри от учебни заведения вече работят в Белодробната болница, а други три помагат на Регионалната здравна инспекция.

Милков е заявил, че трудът на лекарите от доболничната помощ, които поемат допълнителни дежурства в останалите болници, ще бъде заплатен. След състоялата се среща се отзовали лекари, които ще помагат за диагностика на пациенти в Белодробната болница.