Карнавалът изпълни централния градски площад
Карнавалът изпълни централния градски площад / снимка: Община Русе

Хиляди русенци и гости на града се включиха в карнавала на площада. В 18 ч. вчера три лъча се запътиха към голямата сцена пред Съдебната палата, където концерт изнесоха любимците на поколения българи – дует „Ритон“. Кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри още по-пъстрото и по-мащабно събитие, което надскочи миналогодишното издание с препълнен площад от щастливи граждани. Той връчи ключа на града на новите двама крале и две кралици – Мирела, Пресияна и Симеон от „България търси талант“ и тежкоатлетът Стилиян.

Кметът Стоилов се обърна към публиката и участниците: „Отново градът ни се превърна в център на карнавала и това се случва благодарение на вас! От година на година този празник ще става все по-уникален, защото сме заедно. Русе става още по-красив за нас и за децата ни, които са нашето бъдеще“.

Гигантско хоро се изви на площада пред Общината от фолклорен лъч, включващ над 400 участници. В градината около Паметника на свободата млади автори рисуваха на тема спорт, каквато е и темата на Карнавала.
Първото шествие тръгна от площад „Батенберг” с участници от русенските училища и читалищата и стигна до Първа сцена пред Съдебната палата, предвождано от Общинския духов оркестър и мажоретния състав „Естрийм” към ОМД - Русе. От ресторант „Хепи” се включи Китайски дракон на децата от СОУ „В.Левски”, а водеща беше Печенката.
Второто шествие, водено от фанфарния оркестър на Ветово, започна пред Операта и събра деца от русенските детски градини, ДВГ ”Слънце” на ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова и деца, доведени от родителите си, стигайки до Втора сцена с водещ Бате Енчо на площада пред Доходно здание.

Третото шествие тръгна от Мемориала на загиналите във войните пред Пети пехотен полк, където се събраха всички фолклорни формации на града и Младежкия дом. Те минаха по Главната улица, стигайки до Трета сцена пред Пленарна зала на Община Русе, където водеща беше Мина Маринова.
Четвърта сцена бе издигната пред паметника на Свободата. Там, в 19ч., фанфарният оркестър на Ветово откри конкурса за най-добър костюм и маска. Бяха приготвени грамоти и награди за най-атрактивните участници.
Гост-изпълнители на празника бяха Дует „Ритон”, Адриана Николова (Печенката), Бате Енчо, а по-късно тази вечер ще се изявят Християна Лоизу, Калин Вельов, Brazilian singer Julia Martins & Amazonia Dance Project.