Канят участници за похода „По пътя на Ботевата чета“
Канят участници за похода „По пътя на Ботевата чета“ / Дарик Русе, архив

Тази година се навършват 140 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета за Освобождението на България.

По повод юбилейното събитие, Областна администрация – Враца организира по традиция Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй-Околчица, който тази година прави 70 години от първия поход. Походът дава възможност на туристите ежегодно да преминат по 120 - километровия исторически път от Козлодуйския бряг до връх Околчица, станал символ на саможертвата в името на Родината.

Основен организатор и координатор на дейностите по провеждане на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица е Областна администрация – Враца. Походът се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, със съдействието на Министерство на образованието и науката, Регионалните инспекторати по образованието, Министерство на туризма, Български туристически съюз и СКО „Леденика“ - Враца и се финансира от Министерски съвет на Република България.

В качеството си на основен организатор на похода, Областна администрация – Враца определя условията и изискванията за участие.

Право на участие в похода имат всички групи ученици, туристически дружества от страната, клубовете и секциите по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута, включващ обекти от Националните движения „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“, могат да преминат също така индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация.

В срок до 9 май 2016 г. всички желаещи да участват следва да изпратят попълнена заявка за участие на адрес: гр. Враца 3000, бул. „Демокрация“ № 1, Областна администрация – Враца, или сканиран и надлежно заверен вариант на приложенията на електронна поща: obl-vr@oavratsa.egov.bg.

Областна администрация – Русе се ангажира в подпомагане процеса по популяризиране на инициативата сред обществеността.