/ Дарик Русе
В Историческия музей в Русе бе открита изложбата „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр.“.

Община Русе финансира 22 проекта в област "Култура"

Гостуващата експозиция е дело на Регионален исторически музей-Шумен. Колекцията от въоръжение е плод на дългогодишната дейност на музейните специалисти от музея в Шумен и наброява близо 4000 единици.

оляма заслуга за създаването на сбирката е на покойния вече Георги Атанасов, завеждащ отдел „Античност“ от 1975-а г. до 2006-а г. Той е и автор на редица статии, посветени на тракийското въоръжение.

Спасени ценности от иманяри и нелегален трафик показват в изложба в Русе

Голяма част от материалите в колекцията са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Изключително богат е материалът, събран от с. Драгоево.

В зала „Княз Александър I“ са показани 125 предмета от фонда на шуменския музей. Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, къси двуостри мечове - акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели, оловни тежести за прашка, част от които са с надписи.

Международен Нумизматичен симпозиум се провежда в Русе

Правят впечатление откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи засиленото производство на оръжия от местните майстори.

Предпазното въоръжение е по-слабо представено. Експонатите са предимно от проучванията на тракийските некрополи. Могат да бъдат видени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници от тракийските некрополи край Браничево, Кълново, Кьолмен.