Излезе окончателната присъда на Мария Димова
Излезе окончателната присъда на Мария Димова / DarikNews, архив

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата на бившия областен управител на Русе Мария Димова. С решение от 1 юли магистратите оставиха в сила тригодишната условна присъда с тригодишен изпитателен срок на ексгубернаторката заради заменката на бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка „Липник” край Русе. Потвърдена е също глобата на Димова и оценителката Настева в размер 647 600 лв., с колкото е ощетена държавата.

ВКС изменя въззивната присъда на Апелативния съд и отлага изпълнението на наложеното на подсъдимата Радка Настева наказание от една година „лишаване от свобода”, за изпитателен срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.
Останалите петима подсъдими по делото остават наказани с пробация. В началото на 2012 г. прокуратурата повдигна обвинения срещу тях за участие в неизгодна заменка на резиденцията срещу пет апартамента в центъра на дунавския град.

През 2008 г. къщата за отдих на Тодор Живков става собственост на фирма на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Тогава като мотив на сделата от областната управа се посочва, че администрацията се нуждае от апартаменти, вместо от това да стопанисва резиденцията.

Първоначално срещу бившата областната управителка са повдигнати обвинения за престъпление по служба, за сключването на неизгодна сделка, за подбудителство към даване на невярно заключение и за длъжностно присвояване. През последните три години съдебната сага премина през всички инстанции. Първоначално Димова е оправдана от Окръжния съд в Русе, а след това и от Великотърновския апелативен съд, но след обжалване присъдата стига до Върховния касационен съд. Магистратите връщат делото за ново разглеждане, след което по казуса се произнася и втори състав на Апелативния съд. Така за по-малко от една година обвиняемите първо са оправдани, а през юни м.г. съдът произнася седем осъдителни присъди. Днешното решение на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Междувременно бившата резиденция на Тодор Живков след няколко провалили се търга, миналата година беше успешно продадена. Емблематичната постройка стана собственост на русенска фирма срещу 394 хил. лв.