Исторически ценности открити в русенец
Исторически ценности открити в русенец / netinfo

Културно-исторически предмети са открити в дома на русенец. Ценностите са внесени нелегално в страната от Гърция, съобщават от полицията. Вещите били укрити в дома на 62-годишния И.Д. от Русе. Намерени са четири икони, две от тях - с висока културна и историческа стойност, напрестолен кръст; три панагии - нагръдни кръстове на висш духовен служител, едната от които с надпис, посветен на 1000 годишнина от основаването на Руската православна църква; три лични свещенически кръста; предмети, използвани за църковно богослужение; евангелие на гръцки език от 1695 г. с кожена подвързия и позлата с висока историческа стойност; седем богослужебни книги на гръцки език. Според първоначални данни от експерти, някои от вещите имат изключително висока художествена и историческа стойност.

Установено е още, че предметите са внесени в България от русенска на 59 години, пребиваваща в Гърция и вероятно са предмет на престъпление. Изяснява се начинът, по който те са стигнали до И.Д. Двамата русенци са известни на органите на реда с различни криминални прояви в миналото.


За случая са информирани компетентните полицейски служби в Гърция. Работата по изясняването му продължава. Проверките се извършват при изключително добро взаимодействие и координация с гръцките власти.