Етно-джаз формация Булгара с концерт в Русе
Етно-джаз формация Булгара с концерт в Русе / netinfo

Известната етно-джаз формация „Булгара” ще изнесе концерт в Русе на 4 декември от 19.00 часа в зала "Филхармония" (Дом на културата). Събитието се организира от културно-информационния гайд "Седмицата" и Оперно-филхармоничното дружество. Музиката на "Булгара" е смес от фолклорни мотиви, изпълнени на автентични инструменти (гайда, гъдулка, кавал, тъпан), електронни семпли и джаз импровизации.

Групата съществува от края на 2002 година, когато Костадин Генчев (кавал) - оркестрант и композитор в оркестъра за народна музика към БНР и Кирил Добрев (ударни) - композитор и аранжьор, работил за Ъпсурт, Братя Мангасариян, дават воля на музикалните си виждания. Една година след създаването си, формацията печели наградата за театрално изкуство АСКЕЕР за авторска музика към театралния етно-спектакъл "Дивите" по Николай Хайтов. Красотата на тяхната музика е споделена и във филма "Отвъд чертата". Композициите на "Булгара" са забелязани от Милчо Левиев - джаз музикант, композитор, пианист и педагог, който ги кани да му партнират в концерт, изнесен в зала "България". През 2004 г. не само публиката на Аполония ги оценява по достойнство, но и френският музикален канал MEZZO, който излъчва репортаж за тях. В рамките на Sofia Music Jam 2004, "Булгара" са подгряваща група на концерта на David Garfield and The Cats. Първият албум на групата, "Меча сватба", излиза през 2005 година.

Формацията успешно смесва традиция и новаторство, като използва не само български, но и румънски, турски, дори испански фолклор, но с джаз и рок звучене. На концерта в зала "Филхармония" в Русе "Булгара" ще изпълнят най-известните си композиции, сред които "Меча сватба", "Дивото", "Балканско фламенко", "Копаница", "Почти румънско танго" и други. Билетите се продават на касата на Операта.