/ iStock/Getty Images
При пожаро-тактическо учение в Русе екипи проиграха действия при евентуален инцидент с изтичане на газ пропан-бутан от цистерна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Учението е проведено на жп разтоварището на "Порт Булмаркет" с участието на оперативните структури на противопожарната служба в Русе, полицията, Единната спасителна система (ЕСС), представители на ръководството на обекта и доброволци от формированието на община Русе.

Проиграна е ситуация, при която по време на разтоварване се разкъсва износената гъвкава връзка, свързваща цистерната и резервоарите на разтоварището. Започва неконтролируемо изтичане на втечнен газ. До пристигане на първите екипи на ЕСС се е образувал разлив с диаметър от около 20 метра и газов облак.

Двама работници са силно обгазени и с опасност за живота, а трети човек е по-леко пострадал. Има опасност жп цистерната да се разхерметизира и при искра газовият облак да се взриви и да нанесе поражения. На място е сформиран временен оперативен щаб и проиграна координацията между екипите, участващи в ликвидирането на инцидента.

Взрив на пропан-бутан в Бургас, мъж е в медикаментозна кома

"Целта на подобни учения е да се даде възможност за подобряване на координацията между екипите на ЕСС при такъв тип инциденти, които напоследък зачестиха в региона", обясни ръководителят на учението главен инспектор Веселин Марков - началник на сектор в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе.
БТА