До края на май приемат закона за Черноморското крайбрежие
До края на май приемат закона за Черноморското крайбрежие / netinfo
До края на следващия месец ще бъде приет Закона за Черноморското крайбрежие. В него се предвижда неузаконените до момента обекти да бъдат съборени. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Силвия Алексиева. Всички инвеститори притежаващи строителни разрешения ще строят по старите правила. Законовите строежи ще могат да бъдат преустройвани в предвидените обеми.

В новия закон ще бъдат регламентирани три зони. Първата е плажната ивица. Тя ще се отдава на концесия от държавата. По решение на министерския съвет плажната ивица ще може дасе отдава за стопанисване и на общините. Дължината на тази зона ще бъде 200 метра по права линия. Следват две зони, А и Б.

Зона А ще бъде с дължина 100 метра В нея строителството ще бъде ограничено. Ще може да се строи само с височина 7 метра и половина и плътност на застрояване 20%. Това означава, че 70 процента от територията на един имот трябва да бъде озеленена, каза Силвия Алексиева. Зона Б ще бъде от два километра. Застрояването в нея ще бъде до 30% и 50 % озеленяване. Във всички територии, които ще бъдат бъдещи разширения на населените места и ваканционните селища ще важат същите разпоредби.

Новия закон ще засегне най-вече чужденците, които са закупили терени с намерението да строят, коментира Алексиева. Терени по Черноморието на стойност 2 милиарда евро са закупени от чужди граждани до момента. Според друг депутат от левицата Руденко Йорданов, банковото кредитиране стимулира свръхзастрояването на крайбрежието за да може България да бъде профилирана за обслужване на повече туристи с по-малки финансови възможности.