/ netinfo
На 7 декември, петък от 18.00 часа в Художествената галерия в Русе на ул. “Борисова” №39 ще бъде открита трансгранична арт изложба “Мостове на приятелството”, която обединява творци от двете страни на река Дунав.

Изложба на икони върху стъкло по древна техника ще бъде открита в Русе

В изложбата ще участват: от българска страна - амбициозните млади русенски художници - Елица Калоянова и Мирела Венциславова, а от румънска - утвърдената и международно призната графичка Ина Стана Ребиган. Идеята, която свърза, това разнолико, но триединно дамско трио е, че няма нищо по-обединяващо между хората и народите от мостовете на изкуството, свързващи бреговете на красотата и въображението.

Всяка една от художничките е изминала своя различен път до общата им изложба. Само преди малко повече от месец Елица Калоянова ни зарадва със своята Първа самостоятелна изложба в Букурещ. За тази културна проява тя представи около 30 от своите графики от Русе, България и Румъния. Втората русенска художничка - Мирела Венциславова, макар само на 21 години, е вече със самочувствието на творец, имащ зад гърба си две самостоятелни изложби.

Победителят във фотоконкурса „Запази духа на Русе“ открива самостоятелна изложба

Втората и изложба “Погалени вълшебства” бе през септември 2018 г. в Ямбол по покана на Общинско предприятие “Туризъм и култура” и предизвика неподправен интерес сред ямболската общественост. Румънското участие в “Мостовете на приятелството” е повече от знаково.

След три самостоятелни изложби в Румъния, творбите на Ина Стана Ребиган “прекрачват” границите на нашата северна съседка и могат да се видят в частни колекци в Испания и Белгия. На 25 юли 2018 г. русенските почитатели на изобразителното изкуство за първи път се срешнаха с творчеството на Ина Ребиган, която представя свои картини в Художествена галерия-Русе в съвместна изложба с румънския художник Михай Шербанеску.

Арт събитието “Мостове на приятелството” се провежда с любезното съдействие на Художествена галерия Русе и е поредната съвместна проява на Съюза на свободните писатели, клон Русе, чийто член е Елица Калоянова и Сдружение “Дунавско сияние”.