Д-р Ю. Найденов: Не допуснахме проблеми в снежната стихия
Д-р Ю. Найденов: Не допуснахме проблеми в снежната стихия / netinfo

Не са допуснати проблеми на територията на Силистренската община при последната зимна атака, бе категоричен кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на разширено заседание на Областния щаб за координация. В заседанието участва и заместник-кметът по устройство на територията Ивелин Лозев.
Той припомни действията на Общинския кризисен щаб, сформиран специално за преодоляване на зимната криза през последните десетина дни. Приоритетно е работено за  отваряне на преки или обходни пътища до всички села. Бързо са отстранени авариите в електрозахранването и подаването на вода. Не са оставени села без хляб и храни от първа необходимост, като на места дори са ползвани коне с дисаги, не на шега отбеляза Найденов.

Той маркира невралгичните зони в района, където най-трудно са пробити пътищата. Това са връзките със селата Йорданово, Сърпово, Иширково - Брадвари. До Богорово е използван обходен път през Алфатар и село Войново със съдействието на кмета на община Кайнарджа Любен Сивев. Д-р Найденов благодари на кметовете и кметските наместници в селата от общината, на колегите си - общински кметове и на областния управител Николай Димов за изключително добрата координация при преодоляването на зимната криза.

„За моя изненада стана така, че общинските пътища бяха почистени преди републиканската пътна мрежа”, не скри разочарованието си силистренският кмет. Той припомни, че по тази причина пътят за село Богорово е останал затворен в продължение на 4 дни. За разчистването му е използвана техника на фирми, с които общината има договори. Подобни проблеми е имало и в други участъци от третокласната пътна мрежа на територията на община Силистра, както и в останалите шест общини в областта.

За да бъдат възстановени извънредните разходи на общините, областният управител Николай Димов прикани кметовете да потърсят до края на седмицата споразумение с фирмата за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в Силистренско, другият начин е чрез общо писмо до Агенция „Пътна инфраструктура”.
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов предложи със съдействието на областния управител държавата да осигури три високопроходими верижни машини, с помощта на които ще могат да се извършват животоспасяващи дейности в трите основни направления в областта - за Русе, Шумен и Добрич.