/ ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд-Русе разгледа и уважи постъпилата от Окръжна прокуратура-Хага европейска заповед за арест на български гражданин за осигуряване на участието му във висящо наказателно производство.

Осъдиха мъж, извършил дванадесет грабежа на чанти на жени

Срещу лицето са повдигнати четири обвинения
: вещно укривателство на крадени телефони в условията на продължавано престъпление, вещно укривателство на крадени телефони в периода януари-юли 2017 г., изпиране на имущество, придобито с престъпления и участие в организирана престъпна група.    

Мъжът е ползвал дадената му от съда в Холандия привилегия временно да не бъде задържан да приключването на съдебното производство против него. Той е присъствал на съдебното заседание, където е бил уведомен за задължението му да постъпи отново в затвора в Холандия поради произнасянето на първоинстанционната присъда против него, но не сторил това.

Осъден на наказание „пробация“ ще лежи в затвора

„Неизпълнението на това задължение, въпреки поетите от него ангажименти при ползваните привилегии натежава единствено в подкрепа на довода, че съществува реална опасност да се отклони и от предстоящите касаещи го действия на искащата държава".

С тези мотиви Окръжен съд взе по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“ за осигуряване на участието му в производството по изпълнение на издадената по отношение на него Европейска заповед за арест.

Определението може да се обжалва и протестира в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново.