Асоциацията на Дунавските общини с конференция в Русе
Асоциацията на Дунавските общини с конференция в Русе / Дарик Русе, архив

Русе е домакин на конференция на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“. Тя се провежда днес и утре в зала „Европа“ на Доходно здание. Форумът се реализира по проект „Дунавски институт за мрежи за развитие за промотиране на чуждестранните инвестиции и позитивна регионална идентичност  и образ“. Заключителната конференция по него ще бъде на тема „Чуждестранните инвестиции в Дунавски регион“. Официални приветствия към гостите ще поднесат посланикът на Румъния в България Н.Пр. Антон Пъкурецу и зам.-кметът по европейско развитие на Община Русе Страхил Карапчански.

Анализ и обобщение на постигнатите резултати по проекта ще представят изпълнителният директор на АДО Мария Кондрова и Драгош Шеуляну – председател на Фондация за демокрация, култура и свобода – Румъния. Представител на Българската агенция за инвестиции ще изнесе доклад на тема „Социално-икономическото развитие и преките чуждестранни инвестиции в Дунавския регион“. Първият ден на форума ще приключи с дискусия „Ролята на Асоциацията на Дунавските общини за развитието на региона“.

На 12 юни в рамките на конференцията ще бъдат представени наръчниците, проучването и базата данни, изготвени в рамките на проект „Дунавски институт“. Конференцията ще приключи с дискусия за приоритетите за социално-икономическо развитие на Дунавските общини, развитие на трансграничното сътрудничество и идентифициране на проектни идеи за следващия програмен период.