Гинка Конярска-координатор на Агенция "Митници"
Гинка Конярска-координатор на Агенция "Митници" / netinfo
Студенти от направления икономика и финанси, право и национална сигурност на Русенския университет ще участват в семинар за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС от гледна точка на митническата администрация. Събитието ще се състои на 29 ноември, сряда, от 10:00 часа, в зала 2.101 и е открито за широката публиката.

Лектор ще бъде г-жа Гинка Конярска - координатор на Агенция „Митници“ по подготовката за Председателство през 2018г. Тя ще представи на достъпен за аудиторията език приоритета в митническата област в първите шест месеца на 2018 година, а именно: развитие на сътрудничеството с трети страни, в контекста на 50-годишнината от създаването на Митническия съюз на ЕС, както и основните задачи и предизвикателства, които стоят пред българските митници в рамките на работните групи „Митнически съюз“ и „Митническо сътрудничество“.

Русенски студенти спечелиха национално състезание по медиация

Студентите ще получат базови познания за структурата и функционирането митническата дейност на ниво Европейски съюз, които са широко приложими в бъдещата им трудова дейност. Проектът "Повишаване на информираността сред студентите по темата за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС от гледна точка на митническата администрация“ е в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и Работна програма за 2017 г.

Целта на проекта е засилване на партньорството с академичните среди и студентските организации чрез повишаване на информираността на студентите за дейностите на Агенция „Митници“, по повод ротационното председателство на Съвета на ЕС в периода 1.01-30.06.2018 г. и отбелязването на 50-годишнината от създаването на Митническия съюз на ЕС. За лектора: Гинка Конярска е координатор на Агенция „Митници“ по подготовката за българското Председателство на Съвета на ЕС през 2018г. Г-жа Конярска е магистър по право и е специализирала „Международни икономически отношения“.

Русенският университет ще е домакин на "Кариера в Румъния"

В Агенция „Митници“ работи от 1993 г., а от юни 1996 година до сега оглавява отдел „Европейски отношения“ в дирекция „Международни отношения“. Член е на Асоциацията на възпитаниците на Корейската агенция за международно сътрудничество /KOICA/ . Тя е ръководител на работна група 24 „Митнически съюз и митническо сътрудничество" към Съвета по европейските въпроси към Администрацията на Министерския съвет на Република България.

До 2007 г. отговаря за привеждането на националното законодателство в съответствие с достиженията на правото на Съюза в митническата област, а след приемането на България в ЕС – за всички свързани с членството дейности в митническата област, в т.ч. външните отношения на ЕС. Участва в дейностите по програмите „Митници 2000“, „Митници 2002“, „Митници 2007“, „Митници 2013“ и „Митници 2020“ на ЕС.

Преподавател е по специалност „Европейски отношения“ в Националния учебен център на Агенция „Митници“. Сред множеството й други допълнителни квалификации и курсове, е завършеният курс по Управление на промените в администрацията към Френското висше училище за администрация /ENA/.