206 051 са избирателите за евровота по предварителните списъци от област Русе

Русе избори
Русе избори
Нормално протича организацията в Русенска област за предстоящите избори за членове на Европейския парламент 2019 г., коментира днес председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова.

Избраха състава на Районната избирателна комисия

Общият брой на избирателите по предварителни списъци от област Русе е 206 051, като за общините Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иванов, Русе, Сливо поле и Ценово са съответно 5093, 12 004, 11 440, 7743, 7221, 148 464, 9390 и 4696.

Общият брой на секциите за региона, които към момента са образувани, е 325, като 3 са подвижни – две от тях са в Русе, а една е в Бяла. За община Русе броят на секциите е 212, като към тази бройка са включени и двете подвижни секции, посочи Мирослава Маркова.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия област Русе е определена и като място, където ще се проведе машинен вот. За областта се очаква на 25-ти май в събота да пристигнат 95 машини, като 65 от тях ще бъдат за община Русе.

На уеб сайта на Централната избирателна комисия, както и на интернет страницата на Районната избирателна комисия всеки гражданин може да провери в коя секция ще гласува и съответно дали в нея ще има опция за машинно гласуване.

Списъците с имената на избирателите и секциите, в които ще гласуват вече са поставени на видни места в сградите, където са избирателните секции. Председателят на РИК-Русе  каза още, че към момента има подадени 5 жалби.

Чрез една от тях е оспорено решение на Районната избирателна комисия пред Централната избирателна комисия, която в последствие е потвърдила решението на РИК. Жалбата е касаела назначаването на Секционните избирателни комисии в община Две могили.

Вчера е постъпила също жалба, която е била във връзка с разпространението на агитационни материали на непозволено място, като моментално е взето решение от страна на РИК и са предприети дейности за премахването на съответните такива. Останалите жалби са отхвърлени като неоснователни.

На 26 май изборният ден ще започне в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.