Започна делото срещу  възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик
Започна делото срещу възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик / Радка Минчева, архив

Повече от година след като възпитателят от училището-интернат в Завет взе печалба от 100 000 лева от лотарията вместо свой ученик, делото срещу него започна. В Районен съд-Кубрат се явиха 10 от призованите 16 свидетели. Подсъдимият – 42-годишният Ергин Хасан – е защитаван от двама столични адвокати – Димитър Марковски и Тервел Раев, а пострадалият от неговите действия – 15-годишният Иван Асенов – от служебния адвокат Сезгин Вели. Тийнейджърът предяви граждански иск на стойността на печалбата.

Подсъдимият отказа да дава обяснения в началото на процеса, заяви, че ще го направи след показанията на свидетелите, категоричен бе, че не е виновен. Друго разказа в дългия си разпит 15-годишното момче. По думите му на 17 септември 2015 г. той заедно с две момчета от ВУИ–Завет бил в градска отпуска. Отишли към центъра на града, където от местна бакалия Иван си купил три лотарийни билета, печалба в тях нямало, но той извадил последните си 2 лева от джоба и се върнал в магазина за още един билет „Златната седмица“. Изтрил го още вътре в магазина и видял нарисуваното кюлче злато, казал на продавачката „Лельо, спечелих 1 кг. злато“ и излязъл да се похвали на приятелите си.  Недалеч от магазина по това време се намирал и възпитателят на момчето Ергин Хасан заедно с други момчета от училището. Иван казал и на тях, а възпитателят му предложил „да съхранява билета, докато дойдат роднините му, за да не му го вземат циганите“. Момчето се съгласило, като дори обещало да даде на учителя си 15 000 лева от печалбата заради това, че ще му пази билета. Малко след това обаче Хасан се обадил на телефона на лотарията, който е изписан на гърба на билетите, и регистрирал билета на свое име. „Аз не знам какво е това регистрация“ – обясни пред съда Иван. Момчето е в шести клас, но призна пред магистратите, че не чете и пише добре, от показанията му стана ясно, че не е сигурно и дали знае какво е „подпис“. То заяви, че няма подпис, но потвърди, че „това надрасканото аз съм го писал под жалбата срещу възпитателя“.

Пред съда Иван разказа, че парите, които имал, били от събиране и предаване на орехи, а не му били дадени от възпитателя, каквато теза опита да развие защитата на подсъдимия.

Че момчето само си е купило билета, потвърди и продавачката в магазина, тя обаче разказа, че след това се върнало заедно с възпитателя, там се снимали и Хасан казал, че той е дал парите, а момчето в този момент не отрекло това.

Сред свидетелите, които днес съдът ще разпита, са и двете момчета, с които Иван е отишъл до магазина.

Обвинението срещу Ергин Хасан е за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, според Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. От момента, в който инцидентът стана публично известен, подсъдимият се връща на работа за кратко, в останалото време е в болнични – уточниха от управата на ВУИ-Завет, и в момента е в 5-месечен отпуск по болест.