пожарна кола
пожарна кола / ThinkStock/Getty Images
Мащабно пожаро-тактическо учение ще се проведе в сряда, 19 септември, в Разград. Сценарият включва пробита цистерна със сярна киселина, пожар от мълния и наводнение, за да се проведе учението за три часа ще бъде затворен пътят към местността "Пчелина" в Разград.
Учението се провежда със сили и средства на РДПБЗН-Разград, сектор СОД при РДПБЗН-Русе, ОДМВР-Разград, Центъра за спешна медицинска дейност, БЧК и доброволни формирования в Разградско. Силите на Единната спасителна система ще проиграят възникналата бедствена ситуация на територията на общината в следствие на  обилни валежи от дъжд и ураганни ветрове. В тази връзка  от 11.00 до 14.00 часа ще бъде затворен пътят към местността Пчелина /от отбивката от път Разград – Попово/.
Целта на учението е да се повиши готовността за реагиране на служителите от РДПБЗН-Разград, членовете на общинския щаб на Разград, ЦСМП, ОДМВР-Разград, областната структура на Български червен кръст и доброволните формирования при произшествия, предизвикани от възникнали инциденти и бедствия в община Разград.
Според сценария след продължителни обилни валежи от дъжд, започнали на 16 септември и продължаващи към момента с количества 25-30 л/м2, на територията на област Разград и най-вече в района между гр. Разград и селата Гецово, Балкански и Островче значително се покачва нивото на язовирите „Пчелин 1“ и „Пчелин 2“. От община Разград са организирали ежедневно наблюдение на нивата на язовирите и трикратно замерване в денонощие, като изпускателите са отворени на 100%. В следобедните часове на 18 септември се установява, че язовир „Пчелин 1“ е достигнал ниво 20 см. до преливника.
Пак според сценария на 19 септември в 9:30 ч. при развила се буря с ураганни ветрове в района на ж.п. гара Разград, от Регионален център 112 гр. Русе в Оперативния център на РДПБЗН – Разград е получено съобщение за възникнало произшествие в складова база „Биовет” АД в гр. Разград, гаров промишлен район. В следствие на ураганния вятър, върху цистерна със сярна киселина е паднал стоманен стълб, който е нарушил целостта и започва изтичане на киселината. При опит на служител от обекта да извърши оглед на цистерната, той е обгазен и излизайки от зоната на разлива губи съзнание и остава в безпомощно състояние. Около 11:00 часа на територията на обекта в склад „Течни суровини“, в следствие на паднала мълния при развилата се буря настъпва разхерметизиране на надземен резервоар с обем 100 м3  за „Бутилацетат“ и последващо запалване на течността – факелно горене.
Сценарият продължава с още един инцидент – в сутрешните часове на 19 септември реката, преминаваща през местността „Пчелина“, започва да влачи значителен брой паднали сухи дървета и храсти. Придошлите води са залели изцяло ливадата и са покачили нивото на язовир „Пчелин 1“, като водоемът започва да прелива през преливника. Носените дървета, храсти, дърва за огрев от вилите и хижите и други растителни материали се наслагват в преливника и възпрепятстват нормалното му функциониране. При направените замервания към 10:00 часа е установено, че нивото продължава да се покачва и се създава реална опасност язовира да започне да прелива през стената. За създалата се обстановка общинският щаб взема решение да се изиска съдействие от РДПБЗН – Разград за надграждане на дига в най-ниската част на язовирната стена и понижаване нивото на водите в язовира. Сигналът за ситуацията е подаден към РДПБЗН – Разград в 12:10 часа.
На южния бряг на язовира са останали четирима граждани в импровизиран рибарски бивак, пътят им е изцяло отрязан, като единият от хората е със счупен горен крайник.
Учението ще се проведе в пет участъка. В първия ще се  тампонира на цистерна със сярна киселина в складова база „Биовет АД“ гаров район. Във втория оперативен участък ще се гаси пожар в открит вертикален резервоар за „Бутилацетат“ с обем 100 м3  в складова база „Биовет АД“ гаров район. В третия оперативен участък ще се изгражда частична дига на стената на язовир „Пчелин 1“ в най-ниската й част. В четвъртия оперативен участък ще се спасява група граждани от южния бряг на  язовир „Пчелин 1“, а в петия – ще се изпомпва вода от язовир „Пчелин 1“ за сваляне нивото му до безопасно.